Ota yhteyttä

Valaistussuunnittelu

Kunnolla harkittu valaistus luo viihtyvyyttä, vaikuttaa kodin toimivuuteen ja säästää sähkökustannuksissa.

Valaistusta voidaan pitää nykypäivänä yhtenä sisustuselementtinä. Yksi valaisin keskellä kattoa ei ole enää tätä päivää. Ledvalot ovat mullistaneet koko valaistusmaailman ja valaistusratkaisuja löytyy jokaiseen tarpeeseen ja tunnelmaan. Ledvalaistus on tuonut muutenkin paljon uusia ja innovatiivisia tapoja käyttää valoa sisustuksessa.

Valaistuksella voidaan myös korostaa haluttua sisustustyyliä. Suunnittelija tuntee erilaiset valaistusratkaisut ja osaa käyttää valoa monipuolisesti. Kannattaakin aina keskustella ammattilaisen kanssa ennen valaistuksen hankkimista, olipa sitten kyseessä iso tai pieni valaistuksen uusimisprojekti.

Epäsuorat valaistusratkaisut

Epäsuorilla ratkaisuilla saadaan aikaan todella miellyttäviä ja tyylikkäitä valaistuksia. Epäsuora valaistus toteutetaan heijastamalla valo seinien ja katon kautta niin, että itse valonlähde ei ole näkyvissä.

Epäsuoralla valolla estetään häikäisy ja valo on myös tasaisempaa ja pehmeämpää. Nykyaikaisen automaation avulla valaistusta voidaan myös ohjailla tunnelmavalaistuksesta tehokkaaseen työskentelyvalaistukseen.

Uudisrakennusten lisäksi myös remonttikohteissa kannattaa käyttää valaistussuunnittelijaa, koska vastoin yleistä luuloa, vanhoissakin asunnoissa voidaan tehdä paljon sen eteen, että valaistus saadaan nykyaikaiseksi ja energiatehokkaammaksi.

On myös hyvä tietää, että valaistussuunnitelma on eri asia kuin sähkösuunnitelma. Valaistussuunnitelma on osa  sähkösuunnitelmaa. Valaistussuunnitelma säästää sähkösuunnittelijan aikaa ja helpottaa urakkatarjousten saamista.

Tekemässäni suunnitelmassa huomioidaan

 • Valon värisävy (Kelvin)
 • Värintoistoindeksi
 • Sisustusvärit
 • Kalustusratkaisut
 • Tilojen korkeus
 • Arkkitehtoniset yksityiskohdat
 • Tilojen käyttötarkoitus ja niiden mahdolliset tulevat muutokset
 • Tilojen yhtenäisyys ja toisiinsa sopivuus valaistuksen avulla
 • Erilaiset valaistustunnelmat
 • Taulujen ja taide-esineiden valaisu
 • Vanhat valaisimet, jotka asiakas haluaa säilyttää
 • Automatiikka, kuten valonohjaus ja himmentimet

Halutessaan asiakas saa myös ulkovalaistussuunnitelman, johon sisältyy julkisivujen valaisimet, pihavalaisimet ja niiden paikat. Tarvittaessa saat myös valmiin pihasuunnitelman istutussuunnitelmineen, jolloin pihavalaistuksesta tulee viimeistelty ja tarkoituksenmukainen. Myös talon ulkovalaistus voidaan tehdä epäsuorasti ja korostamalla talon arkkitehtuuria.

Pihalla voidaan korostaa puita, kasveja ja kulkureittejä, jolloin pihalle saadaan kolmiulotteista ilmettä. Ulkovalaistuksella on myös merkitystä turvallisuutta tuovana tekijänä.

Valitessani valaisimia, käytän hinta-laatusuhteiltaan hyviä valaisimia ja luotettavia yhteistyökumppaneita.

Valaistussuunnitelman sisältö

 • Kirjallinen suunnitelma, joka sisältää esimerkkikuvat, valaisinten kappalemäärät ja tehot
 • Merkinnät pohjapiirustukseen
 • Tuotekortit valituista valaisimista
 • Asennusohjeet ja muut tarvittavat lisätiedot

Missä vaiheessa suunnitelma kannattaa teettää?

Valaistussuunnitelma kannattaa teettää uudiskohteiden osalta heti kun pohjapiirustus on valmistunut ja rakennuslupa saatu.

Remonttikohteissa viimeistään muutamaa viikkoa ennen remontin alkamista, jotta sähköasentaja ehtii perehtyä suunnitelmaan.

Suunnitelman tekoa varten suunnittelija tarvitsee asunnon pohjapiirustuksen ja omakotitalon ollessa kyseessä, mielellään vielä julkisivu-, ja leikkauskuvat. Pihavalaistusta varten tarvitaan lisäksi asemapiirustus.

Uudiskohteissa on myös hyvä, jos keittiö- ja kiintokalustesuunnitelma on jo olemassa.

Miten suunnitelman teko etenee?

Valaistussuunnitelma sisältää aina kaksi tapaamiskertaa. Jos kohde on kaukana, onnistuu palaverin pitäminen myös puhelimitse.

Valaistussuunnittelussa lähdetään liikkeelle aina asiakkaan valaistustarpeista. Alkutapaamisessa käydään tarkoin läpi pohjapiirustus sekä asiakkaan omat toiveet. Alustavat sisustuksen suuntaviivat on hyvä olla jo olemassa, mutta sisustussuunnittelijana voin auttaa myös niiden valinnassa. Samalla pohditaan miten asiakas haluaa valoja käyttää, mitkä ovat himmennystarpeet ja valojen ohjailtavuus. Pohditaan myös minkä tyylistä valaistusta haetaan, epäsuoraa, spottivaloa, ledpaneeleja yms.

Esittelen erilaisia kohteeseen sopivia valaistusratkaisuja ja valaisimia. Myös valaistuksen värilämpötila valitaan tässä vaiheessa. Käytössäni on valaistustaulu, jonka avulla voidaan vertailla eri värilämpötiloja.

Tapaamisessa keskustellaan myös valaistussuunnitelmaan sekä valaisimien hankintaan suunnitellusta budjetista ja tehdään kirjallinen suunnittelusopimus.

Toisessa tapaamisessa käydään läpi valaistusehdotukset. Joissakin tapauksissa ehdotuksia voi olla useitakin joitakin tiloja kohden ja tällöin valitaan yhdessä asiakasta eniten miellyttävät ratkaisut.

Muutaman päivän sisällä asiakas saa valmiin suunnitelman, johon on tehty mahdolliset muutokset ja korjaukset. Suunnitelmakansio tulee postissa, mutta haluttaessa suunnitelmasta saa myös sähköisen version. Tarvittaessa toimitan suunnitelman myös sähköasentajalle ja sähkösuunnittelijalle.

Jotta suunnitelman toteutus onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla, olisi hyvä jos suunnittelija ja sähköasentaja tai sähkösuunnittelija voisivat tavata vielä yhteisessä palaverissa ennen kuin työ aloitetaan.